ΒΡΑΧΜΑ

Βράχμα
O ινδουιστικός θεός (ντέβα) της δημιουργίας της Ινδουιστικής τριάδας Τριμούρτι: ο Βράχμα (ο δημιουργός), ο Βισνού (ο διατηρητής) και ο Σίβα (ο καταστροφέας ή ο μετασχηματιστής) Θεωρείται στην Ινδική μυθολογία αυτός δημιουργός του κόσμου. Σύζυγός τους είναι η Σαρασβάτη, θεότητα της γνώσης.
Ο Βράχμα απεικονίζεται με κόκκινο ένδυμα έχει τέσσερα κεφάλια και τέσσερα χέρια. Αρχικά ο Βράχμα είχε πέντε κεφάλια και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πως χάθηκε το πέμπτο κεφάλι. Με κάθε κεφάλι συμβολίζει την ιερή γνώση για την κάθε μία από τις τέσσερις Βέδες (Ριγκ, Υιαζούρ, Σαμά και Αθάρβα οι οποίες συμβολίζουν την γνώση του Βράχμα για την δημιουργία του κόσμου). Τα τέσσερα χέρια συμβολίζουν την πανταχού παρουσία και παντοδυναμία του θεού.
Συχνά απεικονίζεται με άσπρο γένι, υποδεικνύοντας την σοφία του αλλά και την αιωνιότητα. Σε αντίθεση με τους άλλους θεούς, δεν κρατά όπλα, αλλά σκήπτρο και χάντρες προσευχής, με τις οποίες μετρά το χρόνο του κόσμου (οι χάνδρες συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής από την γέννηση μέχρι την αποσύνθεση και στην συνέχεια την νέα γέννηση) Συχνά φαίνεται να κρατά και τις Βέδες
Σύμβολα του Βράχμα
Τα τέσσερα κεφάλια συμβολίζουν τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα και την παντογνωσία. Τα τέσσερα χέρια συμβολίζουν και την παντοδυναμία.
www.midasastrologia.gr

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH