Τουταγχαμών Η κατάρα της Μούμιας.

Τουταγχαμών

Η κατάρα της Μούμιας και οι περίεργοι θάνατοι μετά το άνοιγμα του τάφου.

Η ιστορία των ανασκαφών στην Αίγυπτο ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν συνέρρεαν αρχαιολογικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Οι ανακαλύψεις ήταν πολλές αλλά οι περισσότεροι τάφοι, περίτεχνοι και με μεγάλο πλούτο κτερισμάτων ήταν σε κακή κατάσταση ή συλημένοι.

Οι μεγάλες ποσότητες χρυσού και τα έργα τέχνης έφταναν σε πλούσιους συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Ο Κάρτερ είχε πάντα την πεποίθηση ότι θα έβρισκε έναν τουλάχιστο ανέπαφο τάφο, αυτόν του βασιλιά Τουταγχαμών, ή King Tut, που έζησε γύρω στο 1400 π.Χ. και πέθανε σε εφηβική ηλικία. Σύμφωνα με τη συμβατική χρονολόγηση, γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Η σφραγισμένη πόρτα που ανακάλυψε με το όνομα Τουταγχαμών, οδηγούσε στον ανέπαφο τάφο του. Η εξερεύνηση που έγινε οδήγησε τον Κάρτερ και την ομάδα του να ανοίξουν την πόρτα του τελευταίου θαλάμου του τάφου και να βρεθούν μπροστά σε μια σαρκοφάγο με τρία φέρετρα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο, από ατόφιο χρυσάφι ήταν αυτό που περιείχε το μουμιοποιημένο σώμα του νεαρού Τουταγχαμών.
Ήταν η σπουδαιότερη ανακάλυψη που έκανε ο Κάρτερ, βγάζοντας από τη σιωπή και το σκοτάδι το θαμμένο πριν 3.000 χρόνια σώμα του νέου.

Ο τάφος ήταν γεμάτος πολύτιμα χρυσά κειμήλια, δείγματα τέχνης, αγάλματα, όπλα και ενδύματα. Η τέλεια διατηρημένη μούμια ήταν η πρώτη που είχε ανακαλυφθεί.
Με την είδηση να κάνει το γύρο του κόσμου και την ανακάλυψη των θησαυρών να εντυπωσιάζει κάθε τυχοδιώκτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, στην Αίγυπτο συνέρρευσαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο, αρχαιοκάπηλοι και έμποροι έργων τέχνης. Η φήμη της «κατάρας της Μούμιας» ήρθε και αυτή στο προσκήνιο και τροφοδότησε επί δεκαετίες τη λαϊκή κουλτούρα.
Οι περίεργοι θάνατοι και το αίνιγμά τους.

Λίγο μετά την σπουδαία ανακάλυψη, ο λόρδος Κάρναρβον, ο χρηματοδότης και «προστάτης» της ανασκαφής πεθαίνει από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού στο μάγουλό του.
Δε χρειαζόταν κάτι περισσότερο για να σκορπίσει η κατάρα της μούμιας φόβο σε όποιον είχε αναμειχθεί στην ανακάλυψη. Ο ύπνος και η ησυχία του νεκρού είχε διαταραχθεί και μια αλυσίδα θανάτων ξεκίνησε. Πολλοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ένα φίδι έφαγε το καναρίνι του Κάρτερ, μάλιστα ήταν κόμπρα, σύμβολο της θεάς Ουατζέτ.

Η Ουατζέτ ως κόμπρα και η Νεκμπέτ ως γύπας έγιναν γνωστές ως οι Δύο Κυρίες και μαζί ήταν οι προστάτιδες της ενοποιημένης Αιγύπτου. Τις εικόνες τους φορούσαν οι Φαραώ.

Οι θάνατο ήταν μυστηριώδεις ποτέ δεν διαψεύστηκε οτι εκτός από τα θανατηφόρα βακτήρια οι ιερείς [μάγοι] είχαν μελετήσει και τους τάφους με βαρύτατα τελετουργικά θανάτου για όποιον τους παραβίαζε.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH